TV 2 Sporten hedres for undersøkende journalistikk

TV 2 mottok onsdag kveld «Excellence-diplom» under utdelingen av Årets Mediepriser, i regi av Mediebedriftens Landsforening

-
Fotomontasje MBL
Foto: Caroline Roka/fotomontasje

Onsdag 25. august inviterte Mediebedriftenes landsforening (MBL) til prisutdeling på Vulkan Arena, hvor TV 2 var nominert i flere kategorier. TV 2 Sportens gravegruppe som det siste året har utmerket seg med undersøkende journalistikk, mottok et «Excellence-diplom» for prosjektet «Idrettshandelen med Kina».  

Gravegruppen dokumenterte hvordan Norges idrettsforbund uvitende og motvillig ble brukt i et ledd av staten Norge for å bedre forholdet til Kina, og alle problemstillingene i kjølvannet av det. Artikkelserien belyser idrettens rolle i et storpolitisk spill, og hvordan penger øremerket norsk breddeidrett kan ha blitt brukt til å utvikle kinesisk toppidrett før deres OL på hjemmebane i 2022.

Gjennom innsynsbegjæringer og kildesamtaler oppdaget gravegruppen blant annet tippemidler på avveie, overvåking, tap av trenerressurser, raserte hotellrom og mulig fysisk avstraffelse av unge kinesere på norsk jord.

Juryen begrunner utmerkelsen slik:

«En hittil ukjent idrettsavtale som ble gjort mellom Norges regjering og Kina for å bedre det politiske klimaet mellom de to nasjonene skal ha gitt kinesiske idrettsutøvere innpass hos noen av Norges beste vintersportstrenere. TV 2s gransking har vist ulovlig bruk av tippemidler og idrettsledere som følte seg presset til å håndheve en avtale som ble brukt i et storpolitisk spill. Sportsjournalistikk av beste kvalitet som viser hvilke store verdier og interesser som ligger i sportsverdenen. Solid journalistisk håndverk.»

– Gratulerer til TV 2 Sporten og satsingen som gjøres på undersøkende sportsjournalistikk. TV 2 har lovet å levere på undersøkende sportsjournalistikk som en del av allmennkringkasteroppdraget, og det gjør vi med blant annet dette prosjektet. Dette er den tredje utmerkelsen denne gruppa henter på kort tid, noe som betyr at de har mottatt pris eller utmerkelse for alle sine prosjekter så langt, sier en imponert sjefredaktør i TV 2 Olav T. Sandnes.

Image from i OS
Fra venstre: Magnus Wikan, Per Angell Berntsen og Trine Melheim Næss.  Foto: Kyrre Øvrebø

I fjor mottok TV 2 Sportens gravegruppe SKUP-diplom, og tidligere i år vant de Sølvparaply fra Bergen Journalistlag.  

Reportertrioen består av Trine Melheim Næss, Magnus Wikan og John Christian Lundstadsveen. I prosjektet «Idrettshandelen med Kina» bidro også reportasjeleder Kyrre Øvrebø, reporter Per Angell Berntsen, og fotografene Frode Sunde, Harald Christian Eiken og Frank Lervik. 

TV 2 var også nominert i kategorien «Årets programserie» med «Verdens verste landslag», samt «Årets reportasje» for Christian Thorkildsens «Tidenes kamp».

Interessert i å jobbe hos TV 2?
Ledige stillinger
Åpen søknad
Nyhetsbrev