Slik gikk Hege fra journalistikk til teknologi
– Jeg tror alle som ønsker å jobbe innen teknologi kan finne noe de passer til. Valgene man tar om utdanning tidlig i livet er ikke til hinder for å senere få en jobb innen teknologi, selv om man i utgangspunktet har valgt en litt annen retning. Det sier Hege Dancke Stølan, innsiktsansvarlig i TV 2.
Lite tydet på at Hege var en av kvinnene som skulle havne i en teknologiavdeling da hun tok journalistutdanning, og fylte på med spansk og latinamerikanske studier. Karrieren startet som journalist i lokalavisen Østlendingen og deretter i Dagbladet. Men da hun gikk over til en redaksjonell stilling i VG, åpnet nye muligheter seg.
Interesse for tall
– Etter å ha jobbet redaksjonelt i flere år brukte jeg stadig mer og mer tid på relevante data når jeg gjorde evalueringer eller tok beslutninger om hvilke redaksjonelle saker vi skulle sette i gang med. Så åpnet det seg en stilling som redaksjonell analytiker internt i VG, og jeg ble kastet ut i det. Jeg hadde aldri hørt om SQL, eller skrevet en kode, før jeg begynte, men jeg fikk muligheten til å lære meg det jeg hadde behov for, med god hjelp fra tålmodige kollegaer.
Hege har alltid interessert seg for tall og ble etter hvert skikkelig god i jobben sin. Og nå har hun begynt i ny jobb, som innsiktsansvarlig på TV2.no
– Noe av det jeg jobber med er å bidra inn i diskusjoner om hvilke tall og data vi har, og ikke minst, hvordan vi kan bruke denne innsikten til å lage et enda bedre produkt. Et slag bindeledd mellom analyse, redaksjon og produkt.
Dancke Stølan er opptatt av at det er mangfold i teknologimiljøene, og håper at flere kvinner vil satse på en jobb i teknologi.
– For å bli bedre må man være flink til å utvikle seg, og et godt mangfold kan samle flere ulike måter å tenke på, som igjen kan skape nye ideer og bedre måter å jobbe på. Ved at ulike personer og ulike miljøer samles kan man utfordre måten ting gjøres på i dag. Det er stor verdi i å dele sin kunnskap, erfaringer, meninger og tanker, og man har mye å lære av hverandre. Det skaper ofte også et godt arbeidsmiljø, og gjør arbeidsplassen mer attraktiv.
Må vise frem mulighetene
Kvinner er i mindretall på teknologiutdanningene i Norge, og utgjør ca. 30 prosent av studentene. Men Heges karrierevei viser at det også er mulig for kvinner uten teknologiutdanning å velge slike jobber.
Hvorfor tror du det er såpass få kvinner i teknologi?
– Jeg tror det er en blanding av at man kanskje ikke er flinke nok til å vise frem bredden i teknologi, og vise frem hvor mange ulike muligheter som faktisk er der. Det er ikke sånn at man må være fullt utlært utvikler for å kunne jobbe med teknologi. Jeg synes også det var litt skummelt med et nytt miljø i begynnelsen, og følte jeg stilte mange «dumme» spørsmål, men det var helt nødvendig for å forstå, og jeg opplevde at det var stor villighet for å dele på kunnskapen.