Mangfold i team gir bedre løsninger
– Vi kan lage bedre programmer, apper og tjenester når vi har større mangfold i utviklingsteamene våre. Det sier Mari Stavdal Nerbøvik, som er teamleder i Data og integrasjon i TV 2. Årsaken er at ulike mennesker ser problemer fra forskjellige sider, ser forskjellige løsninger og ser forskjellige muligheter. Summen av dette gjør at vi kan lage bedre løsninger.
Marit Skarestad, som også er teamleder i Data og integrasjon, er helt enig.
– Tenker vi alle likt, vil vi ikke avdekke alle brukeres "pain-points" og vi kan lett overse viktige behov hos andre. Det er mange eksempler innen teknologisk produktutvikling som viser hvor galt det kan gå hvis man mangler mangfold i utviklingsteam og i brukertesting. De fleste har kanskje hørt om første release av Helse-appen til Apple, som hadde glemt halve verdens befolkning og ikke inkludert kvinners syklus som en del av helse.
– Vi må unngå at teknologien blir kjønnsdiskriminerende, sier Nerbøvik. Hun viser til eksempler der programmer for ansiktsgjenkjenning kjenner igjen hvite menn mye bedre enn mørke kvinner. En fersk rapport fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet viser at det er lite kunnskap og kompetanse om kunstig intelligens og diskriminering i mange offentlige virksomheter.
Ønsker flere kvinner inn i teknologi
Kun tre av ti studenter på teknologiutdanningene i Norge er kvinner. Nerbøvik mener både arbeidsgivere og utdanningsinstitusjoner må ta ansvar for at de har en kultur som gjør at kvinner føler seg velkommen. Og hun har veldig lyst til å vise kvinner at en karriere eller et yrke innenfor teknologi ikke krever at du vet forskjell på bit og byte, eller at du ønsker å skrive kode.
– På mitt team er vi mange med forskjellige bakgrunner og utdanninger. Det gjør oss bedre. Vi er gode på forskjellige ting og det driver oss fremover, sier Nerbøvik. Vi har en balanse og likhet i teamet som skaper tillit og mulighet for å støtte hverandre. Alle spør hverandre om hjelp og det er ikke en «macho-kultur» som dikterer at man ikke skal fremstå svak eller uvitende. Denne kulturen er helt avgjørende for at vi lykkes og skaper de beste løsningene.
Skarestad mener kvinner har alle forutsetninger for å lykkes som teknologer.
– Jeg tror fremdeles det er en oppfatning av at koding og teknologi er typisk "guttefag", og mange jenter tenker ikke at det er et fagområde som de kan trives i, sier Skarestad.
– Det som er veldig synd, er at flere av de egenskapene som må til for å bli en god utvikler, er det ofte jenter som har. Dette med å være systematisk, se sammenhenger, like strukturer og finne feil og mangler ved en løsning er viktige egenskaper når man jobber innen teknologi, og kanskje spesielt utvikling.
Hva vil dere si til kvinner som lurer på om en karriere innen teknologi kan være noe for dem?
– Go for it! En karriere innen teknologi gir ingen begrensninger for hva du kan jobbe med, det gir uendelig muligheter innen så mange sektorer. De viktigste problemene i løses innen teknologi, og det er så uendelig viktig å ha likestilling i rom hvor disse beslutningene tas hver dag, sier Skarestad
– Prøv å se hvor stort og bredt dette fagfeltet er! Det er så utrolig mange ting du kan jobbe med fra design av nettsider, til komplekse programhånderingsmekanismer til kunstig intelligens (KI). Det er så utrolig mye å bryne seg på og det er veldig mange forskjellige stillinger og roller man kan finne. Det er ikke bare kodere som jobber med teknologi. Vi trenger flere får å få dette til, avslutter Nerbøvik.