Sykepleier ble programmerer i TV 2 Digital
Ingeborg Stensvåg Eriksen jobbet som sykepleier og hadde ikke tatt i en datamaskin før hun var 35 år. Nå er hun utvikler og jobber som tester i TV 2 Digital. – Jeg har ikke angret et sekund på at jeg forlot helsevesenet og gikk inn i IT, sier Ingeborg.
Bare tre av ti teknologistudenter i Norge er kvinner, og for Ingeborg Stensvåg Eriksen var det heller ikke IT og teknologi som var førstevalget da hun begynte å studere. Som mange andre jenter valgte hun et omsorgsyrke, og hun ble ferdig utdannet sykepleier i 1980. Hun jobbet på Kysthospitalet Hagevik og med eldreomsorg i noen år før, hun tok spesialisering som helsesykepleier. I tillegg til å ha en travel og ansvarsfull jobb, fødte Ingeborg fire barn. Så at hverdagen var travel, både hjemme og på jobb, er ingen overdrivelse.
Hun bodde og jobbet i en øykommune på vestlandet, der kommunen hadde opprettet 1,5 stilling som helsesykepleier. Dette skulle dekke behovet for helsehjelp til 11 skoler og 5 helsestasjoner. Ansvaret som helsesykepleier og opplevelsen av at det ikke var mulig å hjelpe alle, tærte på Ingeborg.
Ble syk av jobben
– Det var et lite samfunn hvor jeg kjente mange og visste at de hadde behov for hjelp fra oss. Men det var ikke mulig å gi hjelp til alle som trengte det med så liten bemanning. Det føltes veldig frustrerende og vanskelig, forteller Ingeborg.
Til slutt ble det for mye, og Ingeborg møtte veggen.
– Jeg var helt utslitt og ble sykmeldt. Etter en stund gikk jeg tilbake på jobb som helsesykepleier, men det fungerte ikke. Jeg ble syk igjen. Legen anbefalte meg til slutt å bytte fag.
Som helsesykepleier hadde Ingeborg hatt ansvar for journalsystemet og oppdaget at hun likte å jobbe med datamaskinen. Omskoleringen begynte med at hun tok «Datakortet», som gir grunnleggende opplæring i Microsoft Office. Deretter fulgte ett års utdanning i systemutvikling og tre år på Norges Informasjonsteknologiske Høgskole. Som 49-åring hadde hun fullført en bachelor i IT og fikk jobb som programmerer i Evry.
Fikk bedre work/life-balance
– Jeg har aldri angret på at jeg byttet yrke. For meg ble det et enklere liv og lettere å ta vare på familien og meg selv. IT-jobben gir meg større frihet i forhold til hvor og når jeg jobber. Du kan ikke akkurat sitte på hjemmekontor hvis du skal sette vaksine på en pasient. Men det kan jeg i denne jobben.
I 2012 ble hun headhuntet til TV 2 som utvikler. Her stortrives hun og trekker frem det store mangfoldet av ulike fag og mennesker.
– Det er et spennende miljø her. Det bobler av energi og du har mange muligheter. Den teknologiske utviklingen er inspirerende i TV 2. Det er stadig nye ting på gang og vi er raske til å ta i bruk den nyeste teknologien.
Ingeborg håper og tror at flere jenter vil gjøre som henne og velge en IT-jobb. Selv om de kanskje har begynt på en annen utdanning tidligere.
– Jeg tenker at det blir mer og mer aktuelt at jentene velger IT. Gutter og jenter tenker litt ulikt. Det å ha en sammensatt gruppe gir et mangfold. Vi skal hele tiden tenke ut løsninger og hva vi skal gjøre først og sist. Ulik input fra ulike mennesker gir bedre løsninger. Med en IT-utdanning har du veldig mange muligheter. Det er mange retninger å velge og du kan rendyrke det du er spesielt interessert i. Og så er det spennende at det hele tiden skjer noe nytt.
Ingeborg tror mange jenter tar tradisjonelle valg som omsorgsyrker fordi de mangler rollefigurer i andre yrker, som IT. Hun håper hennes historie viser at det er fullt mulig å velge IT-yrket og ha en spennende karriere og god balanse mellom jobb og privatliv.
– Det står ikke om liv og død i jobben jeg har nå. Hvis jeg ikke gjør jobben skikkelig her, så kan det få økonomiske konsekvenser for TV 2. Men jeg kan ikke forårsake at noen dør.
Ingeborg understreker at en jobb i helsevesenet også er allsidig og utfordrende.
– Det er ikke et dårlig valg av yrke, men for meg var skiftet riktig og spennende.